Lleialtat i generositat al PSC, editorial d’El Periódico de Catalunya, 18.11.13

Lleialtat i generositat al PSC

editorial
EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 18.11.13

En democràcia, votar té la virtut que tanca els debats, tant en els partits com en la societat. Això és el que va fer ahir el Consell Nacional del PSC: tancar, i de manera contundent, el debat intern respecte a si el partit ha de baixar del tren del dret a decidir que condueixen CiU i ERC o no. El 83,5% del màxim òrgan entre congressos va donar suport a la decisió de la direcció, encapçalada pel primer secretari, Pere Navarro, d’oposar-se que el Parlament sol·liciti al Congrés les competències per convocar una consulta. La votació liquida l’ambigüitat del PSC davant la consulta, i per a molts –sobretot, per als sobiranistes– situa el partit en el bàndol del no al dret a decidir, amb companys de viatge tan incòmodes com el PP i Ciutadans.

Entre els que pensen que aquest és el camí emprès pel PSC hi ha el sector crític, que advoca per un sí o una abstenció en la votació al Parlament –instigada per CiU, ERC i ICV– per sol·licitar les competències per convocar la consulta. El pes del sector crític es calcula, ni més ni menys, en els vots que va aconseguir ahir: el 13%. La victòria de Navarro no té discussió. Perquè, fins i tot si fos cert que els aparells dels partits fidelitzen els membres d’aquests òrgans mitjançant càrrecs públics, avui el socialisme català gaudeix d’un escàs marge de maniobra en el terreny clientelar. A aixòs’hi ha de sumar que la votació secreta, exigida i aconseguida pels crítics, permetia als consellers nacionals pronunciar-se en consciència. Per tant, el resultat és un reflex bastant fidel de l’equilibri intern de forces.

En el seu editorial d’ahir, EL PERIÓDICO recordava al PSC que és «responsabilitat» seva «i el seu deure» preservar la unitat i continuar afavorint la convivència per «tornar a connectar amb la majoria transversal del país». Aquesta apel·lació continua vigent avui. Correspon al sector crític decidir si lluita amb lleialtat dins del PSC perquè aquest lideri el consens per una consulta legal i pactada o si estripa les cartes trencant la disciplina de vot, com ja van fer cinc diputats amb la declaració sobiranista del Parlament. Correspon a la direcció exercir la seva innegable majoria amb generositat, evitant autoritarismes. Un PSC trencat seria una pèssima notícia per a molts catalans que no volen veure col·lisionar cap tren ni tampoc veure descarrilar el comboi socialista.

Anuncis