Ni clara ni inclusiva; confusa i fraudulenta, Joaquim Coll, El Periódico de Catalunya, 13.12.13

Ni clara ni inclusiva; confusa i fraudulenta

JOAQUIM COLL
EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 13.12.13

Per evitar el que estava a punt de passar, que la negociació per acordar una sola pregunta acabés en un sonat fracàs i, per tant, en un ridícul històric, els partits sobiranistes han acabat beneint una proposta que pugui satisfer a tothom sobre el paper. Però estudiada amb atenció salta a la vista que s’allunya de la reivindicada claredat escocesa. Es tracta d’una doble pregunta que comença amb un enunciat confús i acaba amb el que podria arribar a ser un frau democràtic a la voluntat dels electors. La primera pregunta (¿Vol que Catalunya esdevingui un Estat?) no significa res jurídicament. No sabem si aquest Estat és líquid, sòlid o gasós, si se’ns proposa una Catalunya federada a Espanya o confederal. Es tracta d’un enorme despropòsit conceptual que ja havia estat criticat anteriorment des de molts àmbits acadèmics.

Però tot i que això és censurable, el pitjor és el següent. Fixeu-vos que només si es vota primer a favor d’aquest vaporós Estat es pot participar en la segona pregunta, l’autènticament rellevant (¿i que sigui independent?). De manera que tots els votants que haguessin agafat primer la papereta del no o del vot en blanc quedarien automàticament exclosos de la segona pregunta, i no participarien a decidir el sí o no a la secessió. Podria passar perfectament que la ruptura amb la resta d’Espanya s’imposés al guanyar el sí en les dues preguntes, però amb un percentatge independentista minoritari en relació amb el total de vots emesos. Matemàticament, amb una mica més de 25% podria guanyar la secessió. A Puerto Rico, el 2012, també van plantejar una doble pregunta per decidir el seu nou estatus polític, però tant els que van dir que volien canviar com els que no van poder triar després entre tres opcions a la papereta (Estat dels EUA, Estat lliure associat sobirà o Estat independent). ¿Per què aquí no?

La doble pregunta encadenada no és clara ni tampoc inclusiva, perquè aquest Estat que es proposa en primer lloc no significa absolutament res. L’única proposta concreta és la independència. Sorprèn que ICV-EUiA pugui recolzar, des d’una posició no nacionalista, una proposta confusa conceptualment i fraudulenta en termes democràtics. Ahir Joan Herrera va treure pit i va dir que els federalistes podien votar amb els independentistes. És un enorme engany que no aguanta un debat racional.

¿Com s’ha arribat fins aquí? Senzillament, perquè tots saben que la consulta no es farà. Que és una gran broma, encara que pot acabar finalment en autèntic drama nacional L’únic que sap el que vol de veritat és Oriol Junqueras . La resta són víctimes de l’embruix de l’anomenat dret a decidir, que no és altra cosa que l’autodeterminació per a la independència.

Autor: Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat