Desenrocar el procés català, Francesc Granell, La Vanguardia, 11.10.14

Desenrocar el procés català

FRANCESC GRANELL, catedràtic d’Economia (UB)
LA VANGUARDIA, 11.10.14

Ho diuen els organismes internacionals, les empreses de ràting i les agències econòmiques mes importants: si Catalunya se separa d’Espanya, tant la Catalunya independent com el Regne d’Espanya entrarien en default i no podrien assumir –si més no a curt i mitjà termini– les obligacions que tenen contretes.

No crec que ningú amb el cap clar pensi que això seria bo, i és per això que la Moncloa i la Generalitat han d’evitar que arribi a passar.

Malgrat que un milió de persones es manifestin demanant la independència i que gairebé 900 alcaldes sol·licitin l’autodeterminació, les persones informades saben de sobres que els desitjos dels independentistes no es compliran perquè no està previst a la Constitució i perquè no tenen suports internacionals que els facin factibles.

No és el moment d’analitzar com s’ha pogut arribar fins aquí, però el cert és que Mariano Rajoy i Artur Mas sembla que s’han enrocat en posicions irreconciliables amb el suport, l’un, dels dictàmens dels advocats de l’Estat defensors de la legalitat constitucional –com no podia ser menys– i amb l’empenta, l’altre, dels partits i grups independentistes que miren d’evitar que el president pugui fer marxa enrere de la decisió de convocar la dubtosa consulta del 9 de novembre afirmant que aquesta es justifica per la legitimitat d’unes masses que a hores d’ara volen la independència de Catalunya i per la legalitat de la llei 10/2014 de Consultes no Referendàries suspesa pel Tribunal Constitucional.

Cap dels dos no sembla disposat a fer un pas enrere. Rajoy perquè no vol negociar sota amenaça i Mas perquè és conscient que renunciar a la consulta li suposaria perdre els vots i aliances que li permeten continuar sent el 129è president de la Generalitat de Catalunya.

Arribats a aquest punt crec que Rajoy i Mas haurien de renunciar al que creuen que és el seu posicionament enrocat i pensar a fer un pas per evitar els mals que ens esperen a tots si anem cap al que coneixem popularment com a xoc de trens.

Mas hauria de renunciar definitivament a la consulta del 9 de novembre, que s’ha convertit en una utopia després de la suspensió del Tribunal Constitucional i després de l’opinió –fins i tot– d’un dels membres del de la Comissió de Control de la consulta nomenats recentment, que ha dit que no vol avalar una consulta que a parer seu no ofereix garanties democràtiques. Mas sap que això li portaria desafeccions dels independentistes, però hauria d’assumir-ho pel bé de tots i per no incórrer en il·legalitats.

I Rajoy. per la seva banda, hauria de donar garanties que respondrà positivament a les qüestions més urgents que Catalunya planteja perquè no se sent còmoda amb la seva inserció actual a l’Espanya constitucional del cafè per a tothom, i que això ho farà com més aviat millor per sobre del que opinin alguns dels seus barons i dins del respecte, això sí, a la necessària legalitat que Europa i elmón ens exigeixen.

Som molts els catalans no extremistes que confiem que això passi.

Anuncis