Serà federal o no serà, Albert Sáez, El Periódico de Catalunya, 23.06.15

Serà federal o no serà

ALBERT SÁEZ
EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 23.06.15

Els que acusen Pedro Sánchez de preocupar-se només per la seva imatge són els que han dedicat menys temps a llegir-se el seu discurs de diumenge. És recomanable. Possiblement la bandera adquireix un altre sentit. «Construirem una Espanya federal en què cadascú pugui ser espanyol i català (…) en l’ordre que desitgi». Possiblement aquesta frase necessita molt desenvolupament per ser útil. Del conjunt del text es desprèn que el terme «federal» té a veure amb la unitat però, especialment, amb el respecte: «L’única revolució que falta per fer a Espanya és la revolució del respecte», va sentenciar citant Fernando de los Ríos.

De respecte n’ha faltat molt en aquesta història, des de la transició quan es va faltar al respecte a la memòria de molts i es van acceptar com a concessions el que a la resta d’Europa eren drets. I de respecte en va faltar i molt entre els que es van dedicar a recollir firmes al carrer contra la sobirania de les Corts generals. I de respecte en va faltar i molt entre els que es van deixar fer fotos en una plaça de toros abans de firmar una sentència. Faltar al respecte comporta que al final te’l tornin encara que sigui amb una xiulada en un camp de futbol.

Sempre a l’esquerra

Sánchez ha llegit millor que altres els resultats del 24-M. No ha guanyat les eleccions, però ha recuperat molt poder institucional per al PSOE. I ho ha fet perquè té més capacitat de pactar que Rajoy i fins i tot més que Ciutadans. Perquè ha respectat. I d’aquesta manera s’ha guanyat el respecte d’altres. Avui pot presumir que segueix sent el principal partit de l’esquerra. I amb diferència, perquè allà on col·loquem la bandera lila hi ha una gran «confluència» de moviments socials encara per cohesionar-se políticament. I perquè on ha hagut d’escollir, el socialisme sempre ha escollit l’esquerra, com a Badalona.

La bandera és un bon antídot per als que el volen fer fora del centre i arraconar-lo a l’extrema esquerra. I pot ser un bon conjur per intentar repetir a les Corts una aliança amb el que en temps de Zapatero es va anomenar l’esquerra perifèrica. La bandera amb respecte pot ser una altra cosa.

Anuncis